Ai nevoie de cod IBAN și nu îl mai găsești? În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre codul IBAN. 

Ce este și cum poți afla codul IBAN

Codul IBAN - International Bank Account Number - este numărul unic de identificare al unui cont bancar. Acesta este format din 24 de caractere, reprezentate astfel:

  • Un cont IBAN de la o bancă din România va începe întotdeauna cu RO
  • Urmează două cifre care sunt generate automat de un algoritm 
  • Acestea sunt urmate de patru caractere din codul bancar al băncii 
  • Ultima parte este formată dintr-un cod de 16 caractere, care reprezintă codul bancar. 

Codul IBAN este recunoscut la nivel internațional și facilitează efectuarea plăților interbancare. Prin codul IBAN poate fi identificat beneficiarul plății. 

Lungimea codului IBAN este diferită în funcție de țară. Cu toate acestea, într-o țară se folosește aceeași lungime. De exemplu, codul IBAN din România are 24 de caractere, în timp ce codul IBAN din Franța are 27 de caractere. 

Codul IBAN vs. numărul de cont

Codul IBAN nu este identic cu numărul de cont, acestea fiind diferite. Concret, codul IBAN este folosit de utilizatori pentru a efectua transferuri bancare. În schimb, numărul de cont este folosit doar de sistemul bancar, nu și de client/utilizator. 

Astfel, dacă trebuie să primim o sumă de bani, va trebui să furnizăm expeditorului codul IBAN.

Nu mai știu codul IBAN. Cum îl pot afla? 

Codul IBAN este furnizat clientului de către bancă în momentul deschiderii unui cont. Astfel, codul IBAN este trecut pe contract. Mai mult, codul IBAN poate fi găsit și în Home Bank sau pe un extras bancar. 

În cazul în care nu puteți lua codul IBAN de pe niciuna din variantele prezentate mai sus, puteți să vă prezentați la o sucursală de la banca unde aveți deschis contul și să solicitați codul IBAN. Pentru a-l putea primi vei avea nevoie de un act de identitate, preferabil buletin/carte de identitate. 

Hodnocení kategorie 4.5
Ce este și cum poți afla codul IBAN: 4.2/5 din 112 voturi