Și în acest an românii au la dispoziție programul Prima Casă prin care își pot achiziționa sau construi o locuință finanțată în proporție de 40% sau 50%. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunțat lansarea acestui program, în urma primirii de la Ministerul Finanțelor Publice a acordului de distribuire a sumei de aproximativ două miliarde de lei.

Programul Prima Casă în 2019

Care sunt condițiile pentru Prima Casă?

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul un astfel de credit constau în avansul de minim 5% din valoarea locuinței urmărite și imposibilitatea înstrăinării locuinței achiziționate sau construite prin acest program timp de cinci ani. Pe lângă acestea, este necesar ca persoana care dorește să utilizeze acest program să nu dețină o altă locuință singur sau împreună cu soțul sau soția și să aibă vârsta de maxim 35 de ani. La fel ca și alți ani, în cazul locuințelor noi sau consolidate în ultimii 5 ani, valoarea creditului poate atinge 66.500 de euro, pe când pentru locuințele ce sunt mai vechi de 5 ani creditul maxim poate fi dor de 57.000 de euro. Perioada maximă în care poate fi rambursat acest credit este de maxim 30 de ani.

Care sunt băncile participante?

Există 15 bănci care vor participa la acest program respectiv BRD, Banca Transilvania, BCR, ING Bank, CEC Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Garanti Bank, Unicredit Bank, First Bank, Credit Agricole, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Cum poți obține un credit Prima Casă?

În cazul în care cineva se decide să obțină un credit prin acest program este nevoie să se adreseze la una dintre aceste bănci participante. Apoi clientul va depune documentația de credit la bancă pentru a analiza dosarului. În condițiile în care acesta este aprobat, el va fi trimis la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru a putea fi obținută garanția din partea statului. Cererea este analizată de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM care îl va aproba, va respinge dosarul sau îl va trimite înapoi la bancă în cazul în care nu este complet sau nu este corect completat. Dacă Fondul va aproba dosarul pentru creditare, va avea loc semnarea contractului de credit între bancă și client și de asemenea semnarea unui contract de garantare între cele trei părți implicate, respectiv clientul, bancă și Fondul de Garantare.

De ce documente este nevoie?

În ceea ce privește documentele necesare pentru obținerea unui credit Prima Casă, acestea sunt: adeverința de venit, o copie după contractul de muncă sau după cartea de muncă, o copie după fișa fiscală, declarație de la notar cu privire la faptul că solicitantul nu deține nicio locuință în proprietate parțial sau integral și nu are un credit ipotecar, o copie după certificatul de căsătorie. Persoanele care au venituri obținute din chirii, dividente sau alte activități independente trebuie să prezinte documente prin care să dovedească obținerea respectivelor venituri. Pe lângă toate acestea, sunt necesare și acte cu privire la imobilul ce urmează să fie achiziționat, precontract de vânzare-cumpărare încheiat cu o firmă specializată, actul de proprietate al imobilului sau al terenului pe care urmează să fie construită casa, extrase din documentația cadastrală.

Hodnocení kategorie 4.5
Programul Prima Casă în 2019: 4.2/5 din 23 voturi

Credite fiabile

BCR BCR  5
110000
Suma împrumutului 1000 RON - 110000 RON
Dobândă 8,49 %
Maturitate 1 - 10 ani