Noul an vine cu schimbări destul de importante pentru cei care își doresc să obțină un împrumut, fiind înregistrate modificări atât în privința creditelor imobiliare, a creditelor de consum, dar și în ceea ce privește programul Prima Casă.

Ce e nou în  2019 în domeniul creditării?

În cele ce urmează, vom trece în revistă principalele schimbări care au fost înregistrate pe piața românească a creditării:

  •  Scăderea gradului de îndatorare. În 2019 băncile înăspresc condițiile de de creditare, după ce BNR a impus o nouă limitare a gradului de îndatorare. Pentru creditele ipotecare și de consum în lei, gradul de îndatorare nu poate depăși 40%, iar pentru creditele în valută nu poate fimai mare de 20% din venit. Acest lucru înseamnă că băncile nu vor mai putea acorda credite a căror rate să depășească 40% din salariul net al unei persoane. De exemplu, o persoană care câștigă în medie 2600 RON va putea lua un credit ipotecar în valoare de 185.000 RON în comparație cu 250.000 RON – bani pe care i-ar fi putut lua în anul 2018. La fel se întâmplă și la creditele de consum: o persoană cu un venit mediu de 2600 RON va putea obține un credit de nevoi personale de maximum 53.000 RON față de 80.000 RON, cât ar fi luat în 2018.
  • Credite mai mari pentru familii cu mai mulți copii.  Un avantaj al pieții creditelor din acest an se adresează familiilor care au copii mai mulți, aceștia putând achiziționa împrumuturi mai mari față de anul trecut. Spre exemplu, o familie o familie cu doi copii, care anul trecut ar fi putut obține un împrumut ipotecar de maxim 295.000 RON, anul acesta ar putea primi credite imobiliare ce pot depăși 300.000 RON. Acest lucru va putea fi posibil întrucât băncile comerciale nu vor mai scădea din venitul total toate cheltuielile destinate subzistenței pentru fiecare membru. Prin urmare, acest lucru presupune un venit total mai mare, deci și creditul dorit va putea fi mai mare.
  • Schimbări în cadrul programului Prima Casă. Acest program continuă și în anul 2019, care este al zecelea an de derulare a acestuia. Pentru acest an bugetul propus de Guvernul României este de două miliarde de lei – sumă ce reprezintă jumătate din valoarea creditelor imobiliare acordate de bănci. Acest lucru înseamnă că în anul 2019 băncile din România vor putea acorda împrumuturi pentru Prima Casă în valoare de 4 miliarde de RON, adică un număr aproximativ de 17.000 de credite, considerând că valoarea medie a unui împrumut este 50.000 de euro. Condițiile obținerii unui credit în cadrul acestui program rămân în general același, numai că în 2019 acesta va deveni un program social, astfel încât românii cu venituri mai mari de 3.000 de lei și cu vârsta peste 35 de ani ar putea să nu mai acceseze acest tip de împrumut și să se orienteze către un credit imobiliar cu un avans ce pornește la 15%.
  • Programul „Investește în tine”. Credite cu dobândă zero pot fi accesate de către români pentru domeniile educație, sănătate, cultură, imobiliare, sport. Acest program se adresează în primul rând tinerilor care au vârste între 16 și 26 de ani, ce pot obține un împrumut de până la 40.000 RON, dar și persoanelor cu vârste între 26 și 55 de ani, ce pot accesa împrumuturi de până la 25.000 RON.
Hodnocení kategorie 4.5
Ce e nou în  2019 în domeniul creditării?: 4.2/5 din 22 voturi